Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

'Εργα- θαύματα στη χώρα των θαυμάτων που λέγεται Ελλάδα!!

 

Γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας Κοζάνης

Στις αρχές του  1972 ένα μεγαλόπνοο έργο ξεκινά να παίρνει μορφή και να υλοποιείται. Ο λόγος αφορά την υψηλή γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας Κοζάνης, ένα έργο που για την εποχή του θα αποτελούσε τεχνικό θαύμα, μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Με μήκος 1372 μέτρα, η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975.

Κι όπως όλα τα δημόσια έργα- θαύματα στη χώρα των θαυμάτων που λέγεται Ελλάδα, (παράδειγμα τα εγκαταλειμμένα έργα των Ολυμπιακών του 2004), στήθηκε, υλοποιήθηκε, φωταγωγήθηκε, χειροκροτήθηκε, φωτογραφήθηκε κι έπειτα; Απλώς ξεχάστηκε;

Κι έπρεπε να έρθει ο μεγάλος σεισμός των 7 ρίχτερ στην περιοχή το 1995, για να γίνει επιθεώρηση της γέφυρας ενώ θα ακολουθούσε μεγάλη συνολική συντήρηση της. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας της Κοζάνης (  https://efkozani.gr/asyntiriti-me-fthores-rigmatoseis-par/ ) δεν υπάρχει μητρώο ελέγχου της γέφυρας ενώ από το 2012 παρατηρήθηκαν παραμορφώσεις της γέφυρας αλλά το υπουργείο μεταφορών, αν και ενημερώθηκε,  δεν έδωσε σημασία.

Για να φτάσουμε στο 2020 με εμφανή πλέον τα σημάδια των παραμορφώσεων και να ληφθούν μέτρα ημίμετρα με  έλεγχο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέσω φωτεινών σηματοδοτών.

Ούτε η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, φαίνεται να ευαισθητοποίησε τους υπεύθυνους γενικά, που σύμφωνα με τον μηχανικό  Στέργιο Μητούλη, τα αμφιέρειστα κομμάτια της γέφυρας, που κατάρρευσε στη Γένοβα αφήνοντας πίσω της  δεκάδες θύματα,  είναι όμοια με αυτά της γέφυρας των Σερβίων.

Για να φτάσουμε στο σήμερα, 3 χρόνια μετά την λήψη των πρώτων μέτρων, όπου και ξεκίνησαν να ασχολούνται ξανά με το θέμα της συντήρησης της γέφυρας.

Φοβήθηκαν μήπως πως η οργή του κόσμου, έπειτα από το δυστύχημα των Τεμπών, θα είναι ανελέητη σε κάποιο άλλο δυστύχημα που θα φταίει ξανά η πολιτεία;;;

Σκέφτονται με την νοοτροπία των πολιτικών της χώρας που τάζει και τρέχει και δείχνει πως νοιάζεται δήθεν σε κάθε προεκλογική περίοδο;;;

Κι εμείς;;;; Οι πολίτες αυτής της χώρας, πότε θα δούμε σοβαρά την ίδια μας την ασφάλεια της ζωής και της αρτιμέλειας μας καθώς διασχίζουμε δρόμους, γέφυρες ή ταξιδεύουμε με τα Μέσα Μαζικής Κυκλοφορίας;;;;

Αυτοί κοιτάζουν τις τσέπες και τη βόλεψη τους εις βάρος των ζωών και της ασφάλειας όλων μας. Όχι, δεν πράττουν ορθά κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η δική μας όμως ανοχή και αδιαφορία μας καθιστά ισότιμους στο κάθε έγκλημα.

Είναι ώριμος ο καιρός να δούμε πως η μόνη λύση σε όλα μας τα προβλήματα είναι η ένωση μας στον ένα και μοναδικό πολιτικό φορέα του έθνους των Ελλήνων. Η δέσμευση της Ελλήνων Συνέλευσις  για την ορθή και ασφαλής επανεκκίνηση αυτής της χώρας σε όλους τους τομείς είναι γεγονός και περιμένει μόνον τους πολίτες της να το ζητήσουν. 

Αφροδίτη Καρανίκου

https://esykpddm.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου